12 oktober 2019

Hoe droog slib de Verenigde Arabische Emiraten van brandstof voorziet

Niet alle afval gaat verloren

Bovenstaande foto toont de droge terreinen in het Al Saja'a industriegebied aan de rand van Sharjah, in de Verenigde Arabische Emiraten. Vredig in de zon droogt hier tonnen slib. Het vangt wat UV-stralen op om vervolgens te transformeren tot... een duurzame bron van brandstof.

Een paar kilometer verderop in de Al Saja'a afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt het afvalwater uit het hele emiraat in hoog tempo gezuiverd: tot 1.600 tankers lossen dagelijks afvalwater uit gebouwen die nog steeds niet zijn aangesloten op een rioleringsnetwerk. Dit komt neer op ongeveer 30.000 m³ afvalwater. Vermenigvuldig dat aantal met twee tegen 2021, als we eenmaal de bouw van de installatie hebben voltooid om de capaciteit ervan te verdubbelen.

Wij, dat is BESIX en Shurooq, de investerings- en ontwikkelingsautoriteit van Sharjah. In een joint venture met de naam Qatra Water Solutions namen de partners de ambitieuze doelstelling op zich om een milieu-infrastructuur voor de regio te ontwikkelen en milieu-initiatieven te stimuleren. Dit omvat de vermindering van de effecten van het storten van slib, de vermindering van uitstoot en een optimaal gebruik van gezuiverd water om meer grondwateronttrekking of ontzilting te vermijden.

Naast de uitbreiding van de Al Saja'a-fabriek heeft Qatra samenwerkingsverbanden gesloten om haar doelstellingen te bereiken: zij heeft overeenkomsten getekend om haar bijproducten te hergebruiken uit de Al Saja'a Bio-Raffinaderij. En daar komt het slib vandaan.

Slib is een bijproduct van afvalwaterzuivering. Qatra verzamelt het slib, droogt het en stuurt het naar de Sharjah Cementfabriek. De fabriek gebruikt dat slib vervolgens voor de productie van cement. Dat klopt, door het drogen van het slib ontstaat er een groen resterend halfvast materiaal, dat een calorische brandstofwaarde heeft. Bovendien voorziet Qatra de fabriek ook van gezuiverd water, dat de fabriek kan gebruiken voor landschapsarchitectuur en groenvoorziening. Dit is erg handig in een regio waar water een zeldzame, strategische hulpbron is.

Dus het afval van de ene fabriek is de brandstof van een andere fabriek? Precies. De Sharjah Cementfabriek krijgt een lokaal en ecologisch alternatief voor houtskool, terwijl Qatra haar doelstellingen voor een afvalvrije installatie haalt. Een voorbeeld van circulaire economie dat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van het emiraat.

Meer over dit en Qatra's andere projecten lees je hier.