Inhuldiging modelwoning CIRCL

1 juni 2023

Dochter van Groep Vanhout/BESIX maakt duurzaamheid toegankelijk en betaalbaar met circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat

Diest, 1 juni 2023 - In aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele presenteerde het Belgische CIRCL vandaag zijn eerste circulaire modelwoning aan het publiek. De voorstelling vormde meteen ook de officiële lancering van de specialist in circulaire (ver)nieuwbouw, die zijn radicaal duurzame, digitale en betaalbare woningen vanaf nu op commerciële schaal aanbiedt in ons land.

De Belg heeft een baksteen in de maag: dat is al even zo, en daar lijkt voorlopig weinig verandering in te komen. Dat heeft niet alleen een serieuze impact op onze portemonnee, maar ook onze planeet: zo wordt algemeen aangenomen dat de bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbij komen nog het grondstoffenverbruik, en de enorme berg aan bouw- en sloopafval

Enorm potentieel voor verduurzaming

Het goede nieuws is dat we ons meer en meer bewust worden van het probleem, en de sector langzaam maar zeker in beweging komt, met meer aandacht voor energiezuinig en duurzaam bouwen. Toch blijft de impact vooralsnog beperkt, omdat duurzaam doorgaans ook duurder betekent. Door zijn aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op commerciële schaal beschikbaar te maken aan marktconforme prijzen zet CIRCL nu een belangrijke stap om daaraan tegemoet te komen.

De bouwsector biedt een enorm potentieel om onze samenleving te verduurzamen en heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van circulariteit. Deze vooruitgang is essentieel gezien de uitdagingen op de woonmarkt. Enerzijds moeten we blijven zorgen voor betaalbare en kwalitatieve huisvesting, terwijl we anderzijds ook moeten inzetten op duurzaamheid om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Om die doelstellingen te verzoenen zullen we meer aandacht moeten hebben voor circulair en veranderingsgericht bouwen. Bovendien kunnen de snelheid en haalbaarheid van initiatieven zoals CIRCL een katalysator zijn voor de uitbreiding en vernieuwing van ons sociaal woningaanbod”, verklaart Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA).

 “Groep Vanhout excelleert in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld. Wij zijn dan ook enorm trots dat CIRCL ontstaan is onder onze vleugels en zich ontwikkeld heeft tot een beloftevolle start-up”, zegt Ronny Eijckmans, CEO van de Groep Vanhout.

Circulair en betaalbaar

“Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, nu voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, stelt Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL. “Ons concept - het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt - is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan bij een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt.”

Doorgedreven efficiëntie

Om die competitieve prijzen mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord - op alle mogelijke vlakken. “Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld ook zeven procent netto-vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, vervolgt Wim Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten - zonder dat er materiaal verloren gaat”.

Vaste prijs en maximale duurzaamheid

Zeventig percent van alle materialen in de woning zijn biogebaseerd, veertig percent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt. Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, steunt CIRCL op een reeks sterke, zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Deze aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en zorgt voor een vaste prijs, zonder verrassingen.

Jaarlijks ambieert CIRCL - dat vorig jaar als proof of concept in het kader van het Europese Interreg-project CBCI (Circular Bio-Based Construction Industry) al eens een modelwoning bouwde op de Technologiecampus van de KULeuven in Gent - op termijn meer dan honderd woningen te verkopen.

Meer informatie over de huizen op de website van CIRCL

 

 

 


Member of logo