BESIX realiseert voor Toerisme Limburg vzw een iconische fietsbrug, dwars door de heide van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Inderdaad, het maakt allemaal deel uit van de unieke fietsbelevingen die de provincie Limburg wil creëren. 'Fietsen door de Heide' bestaat uit een 234m lange houten fietsbrug over de 'Weg naar Zutendaal'. Het project kent meerdere voordelen: de brug verbindt de twee delen van het Nationaal Park, geeft fietsers en wandelaars een prachtig zicht over het heidelandschap én biedt hen een veilige oversteekplaats.
Het bijzondere aan de houten 'fietssteiger' op betonfunderingen is haar ontwerp: fietsers en wandelaars begeven zich tussen 2 houten wanden en zullen zo letterlijk boven de heide kunnen wandelen of fietsen.
Ja! Zowel in vormgeving als in gebruik van materialen. De brug is namelijk ontworpen als een fijnmazige structuur van balken en kolommen, waartussen het betonnen fietspad geleidelijk stijgt en daalt. Die structuur doet denken aan de vroegere mijngangen met houten stutten. Wat het materiaal betreft, zal er gebouwd worden met Limburgs dennenhout, een tweede knipoog naar het mijnverleden, toen naaldhout de grote vraag naar mijnhout beantwoordde. Ruik je de dennenbomen al?
Natuurlijk, in ware BESIX-stijl bekijken we graag het volledige plaatje. Om de impact op het landschap te verkleinen en de veiligheid van weggebruikers te verhogen, komen onder de brug aanpassingen.
De fietsbrug zelf wordt trouwens zoveel mogelijk geprefabriceerd en daarna ter plaatse gemonteerd. De eerste onderdelen van de houtstructuur zijn dus pas na enkele maanden zichtbaar op de werf. De bouwwerken gebeuren in twee fases om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken.
Ten slotte wordt er ook nog een dienstweg aangelegd voor de brandweer en hulpdiensten, aangezien het heidegebied betreft en de doorgang steeds gegarandeerd dient te worden, ook tijdens de werken.
Het is eigenlijk een no-brainer. Duurzaamheid, respect voor fauna en flora en een uitdagend ontwerp. Ding ding ding!
Trouwens... Het Nationaal park Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van België dat samen met de omliggende mijngebieden kandidaat is voor een erkenning als UNESCO Werelderfgoed. Niet zomaar een bouwwerf dus!
De werken worden aangevat in juni en zullen naar schatting tot november duren. Begin 2020 zouden de eerste fietsers door de heide moeten kunnen fietsen.
Fietsen door de Heide