Vanhout start met de bouw nieuwe campus AP Hogeschool in de Antwerpse Slachthuiswijk

28 juni 2022

Bart De Wever geeft het startschot met dit keer géén traditionele eerste steenlegging maar wel met een eerste boring voor het BEO-veld.

Vanaf vandaag wordt één van de vroegere slachthuishallen getransformeerd tot een duurzame hightech campus voor AP Hogeschool. De nieuwe campus is het eerste van vele projecten die er de komende jaren voor zullen zorgen dat de hele omgeving een bruisende, groene wijk wordt. Een gemengde woonbuurt waar behalve voor onderwijs ook plaats is voor ontspanning, creativiteit, innovatie, lokale handel en cultuur.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zette de boring van het BEO-veld in gang met één druk op de knop. Het BEO-veld (BEO staat voor Boorgat Energie Opslag) moet de nieuwe hogeschoolcampus van AP voorzien van duurzame energie. Via verschillende boorgaten tot meer dan 100 meter diep wordt een gesloten ondergronds buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de campus te verwarmen.

Vanhout bouwt STEM-campus Hallenplein voor 2500 studenten AP Hogeschool

De groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar de nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Spoor Noord. Op het nieuwe Hallenplein zijn de werken gestart voor de bouw van een bijna-energieneutrale (BEN) campus voor zo’n 2500 studenten. Er komt een nieuwe toren en daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen, goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro.

Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen: “De nieuwe duurzame campus Hallenplein zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen. De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. We zijn daarbij niet aan ons proefstuk toe, ook in de wijk Spoor Noord waren we 20 jaar geleden pionier. Onze campus heeft ook daar de buurt mee vorm gegeven.”

Groene stadswijk ‘Slachthuissite’

Projectontwikkelaars Immobel en Triple Living zullen de komende jaren de hele buurt omvormen tot een nieuwe groene stadswijk. We willen van de buurt een plek maken waar de levenskwaliteit hoog is en waar mensen graag vertoeven”, aldus Jeff Cavens, bestuurder van Triple Living. “De wijk krijgt opnieuw de bruisende sfeer van weleer, maar ze wordt een stuk groener en leefbaarder.”

“Dit is een buurt met een roemrijk verleden maar we bouwen in de eerste plaats met oog voor de toekomst”, voegt Adel Yahia, managing director Immobel Belgium, toe. “De nieuwe slachthuisbuurt wordt een vooruitstrevende wijk, met ruimte voor creativiteit en vernieuwing. We zijn ervan overtuigd dat de bedrijvigheid in de toekomst heel wat creatieve trendsetters en innovatieve ambachten zal aantrekken. De komst van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool is alvast een eerste stap in de juiste richting.”Projecten

AP Hogeschool
Member of logo