Z33 genomineerd voor Publica Awards 2020

23 maart 2020

Het prachtige museumgebouw Z33 te Hasselt is genomineerd voor de Publica Award in de categorie “Heritage & Architecture”.
Dit project werd gerealiseerd door Vanhout Bilzen, in tijdelijke maatschap met Houben, in opdracht van de Provincie Limburg.

Stem nu mee! Breng hier jouw stem uit!

Het project

Sinds 2017 heeft Vanhout voor Z33 aan deze nieuwbouw meegewerkt. Het nieuwe gebouw en de gerenoveerde tentoonstellingsvleugel vormen nu samen een nieuw huis voor actuele kunst in het hart van de stad Hasselt.

Het ontwerp van het nieuwe Z33 is van de hand van de Italiaanse architecte Francesca Torzo. De sobere maar bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel ’58 als het aangrenzende begijnhof. Als een puzzelstuk past het gebouw in zijn omgeving en vervolledigt zo de historische begijnhofsite. Openbare, ruimtelijke tentoonstellingszalen worden afgewisseld met afgesloten, intieme ruimtes. Materialiteit en tactiliteit zijn de sleutelwoorden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan tentoonstellingen, onderzoek, producties en samenwerkingsprojecten rond hedendaagse kunst, design en architectuur.
Het werd in februari 2020 opgeleverd en zal binnenkort feestelijk geopend worden!

De Publica Awards

Voor het vijfde jaar op rij belonen de Publica Awards, een organisatie van EBP, de meest opmerkelijke samenwerkingen tussen de publieke en private sector. De prijsuitreiking gaat door donderdag 17 september 2020 in het Plaza Hotel te Brussel.

Vanaf maandag 23 maart tot en met 1 juni kan u stemmen op de genomineerde projecten. De winnaars van de publieksprijs, één per categorie, presenteren hun project tijdens de prijsuitreiking.

Categorie

'Architecturaal erfgoed omvat alle constructies gemaakt door de mens met een aanzienlijke waarde. Het kan een grote historische waarde hebben of het kan een belangrijk symbool zijn voor een culturele identiteit. Het werk verdient het om bewaard te worden voor de toekomstige generaties zodat zij kunnen evolueren met hun geschiedenis in het achterhoofd. De Publica Award « Heritage & Architecture » zal het beste publieke project in het veld belonen.'

 

 

Member of logo