Project Antwerpen, België

Cadiz

Een torenhoog voorbeeld van onze vindingrijkheid

Activiteit: Gebouwen

Op slechts enkele stappen van het centrum van Antwerpen, aan het Kattendijkdok, staat residentie Cadiz. Een levendige mix van residentiële en sociale woningen, handelsruimtes en restaurants. BESIX-Vanhout heeft dit project ter waarde van 47 miljoen euro van a tot z uitgevoerd.

Een multifunctioneel complex

Zoals vele andere metropolen heeft Antwerpen geregeld nood aan extra woonruimte. Het Cadiz-complex van vier gebouwen biedt echter meer dan alleen woningen: eerst en vooral vertegenwoordigt het een bepaalde manier van leven. De torens, elk met zes verdiepingen, bevatten 184 appartementen en staan op een basis van drie verdiepingen, waar plaats is voor diensten en voorzieningen. Op de twee ondergrondse verdiepingen bevindt zich een parkeergarage. BESIX-Vanhout heeft het project van begin tot eind uitgevoerd, van de voorbereidingen op de bouwplaats over de bouw en de afwerking van de torens tot zelfs de verkoop van de appartementen.

De leefeenheden beschikken over een ruime woonkamer en grote terrassen. Omdat de ondersteunende structuur van het gebouw op de gevel rust, kunnen meerdere eenheden worden samengevoegd waardoor de bewoonbare oppervlakte flexibel en modulair is.

Koen Peeters
Project Manager BESIX

Van funderingen tot afwerking

Het spectaculaire complex staat als een baken in het midden van de volledig vernieuwde wijk, hoog verrijzend in een voormalige douanezone langs het kanaal. Voordat de bouwwerken konden starten, moesten grondverbeteringswerken worden uitgevoerd en de oude douanefaciliteiten worden afgebroken. BESIX-Vanhout was verantwoordelijk voor de afwerking, de technische installaties in alle woonruimtes, de parkeergelegenheid, de gemeenschappelijke zones en zelfs het ontwerp van de binnentuin. Het project werd afgerond in de herfst van 2016. De bewoners van het nieuwe rust- en verzorgingstehuis namen in februari 2017 hun intrek in hun nieuwe huis. De 48 assistentiewoningen zijn allemaal al verkocht en zijn in de zomer van 2017 afgewerkt.

Wateropslag

Bij dit milieuvriendelijke project werden maatregelen genomen om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en dus slechts een minimum af te voeren naar de riolen. Met behulp van groendaken en opslagtanks kan de afwatering worden geregeld en kan het opgevangen water worden hergebruikt binnen het complex. De Residentie Cadiz heeft een minimale impact op het milieu en is dan ook de groenste zone op het Antwerpse Eilandje.

Projectinformatie

Projectnaam

Cadiz

Expertise(s)

Residentieel

Contracttype

Build

Locatie

Antwerpen, België

Stakeholder(s)

BESIX, Vanhout NV

Opdrachtgever

JV CADIX Development

Bouwperiode

2013 - 2016

Architect

JV META architectenbureau bvba, Poponcini & Lootens ir. Architecten bvba

Totale waarde

€ 47.3 miljoen

Gelijkaardige projecten

Member of logo