Project Merksem, België

CURANT

De eerste stappen in het modulair bouwen voor Vanhout met BREM16

Vanhout nam in samenwerking met Skilpod haar eerste stappen in de wereld van het modulair bouwen. Dit leidde tot een succesvolle realisatie in het kader van het unieke concept ‘CURANT’. Het is een sociaal project waarbij jonge erkende vluchtelingen geïntegreerd worden in onze maatschappij. Deze integratie wordt versneld doordat ze nauw samenwonen met Vlaamse jongeren.

Uniek woonconcept

CURANT staat voor ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp’. Met dit project laat stad Antwerpen jongeren minstens een jaar onder één dak cohousen met een erkende vluchteling of subsidiair beschermde jongere (tussen de 17 en 22 jaar) die zonder ouders in België verblijft. Door het samenhuizen met een leeftijdsgenoot (buddy) en een intensieve begeleiding wordt de integratie van jonge nieuwkomers versneld. Elk duo krijgt zijn eigen stekje, met twee aparte slaapkamers en een gedeelde badkamer en keuken. Op het terrein komen ook 4 gemeenschappelijke ruimtes.

Meer info over CURANT

Modulaire units

De gebouwen zijn ontworpen volgens het principe van kamerwonen. Er werd geopteerd om gebruik te maken van geprefabriceerde units wat de mogelijk biedt de gebouwen in een latere fase te verplaatsen en eventueel een andere functie te geven. In samenwerking met modulair bouwer Skilpod werden deze units volledig op maat van de opdrachtgever gemaakt. De woningen voldoen bovendien aan alle normen op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid. De vloeren, muren en daken van de woningen werden opgetrokken uit CLT (cross laminated timber) dat tegelijkertijd een goede isolatiewaarde, luchtdichtheid als brandveiligheid biedt.

Website Skilpod


Projectinformatie

Projectnaam

CURANT

Contracttype

Design & Build

Locatie

Merksem, België

Externe partner(s)

Skilpod

Opdrachtgever

OCMW Antwerpen

Bouwperiode

2018 - 2018

Architect

Thierry Vanschoenwinkel

Totale waarde

€ 1.3 miljoen


Member of logo