Project Leuven, België

IMEC Toren

Een nieuw referentiepunt voor Leuven

Activiteit: Kantoren

Sinds mei 2011 bouwt TV BESIX-Vanhout aan een opmerkelijk kantoorgebouw dat het Leuvense landmark en icoon voor innovatiecultuur moet worden. De Imec-toren springt meteen in het oog als je Leuven binnenrijdt langs de autosnelweg.

Imec: toponderzoekscentrum

Deze opdracht van 38 miljoen euro werd ons toevertrouwd door bouwheer Imec, toponderzoekscentrum inzake nanotechnologie en nano-electronica. Het project omvat 16 bovengrondse verdiepingen voor kantoorruimte (73 m toren), 4 ondergrondse lagen parking en extra laboruimte (het C-gebouw).

Hypermodern en minimalistisch

Om het geheel een hypermoderne en minimalistische look te geven, werd geopteerd voor uitkragende vloerplaten waarbij de meeste technieken (verlichting, brandmelding, betonkernactivering) meteen worden ingestort.

Complex, architecturaal lijnenspel

Om deze uitkragingen te realiseren zijn meer dan 150 ton naspanstrengen nodig om de doorbuiging te beperken. De gevel wordt volledig opgetrokken uit metershoge ramen waaraan glazen ‘vinnen’ hangen die voor een mooi architecturaal lijnenspel zorgen. Gezien de krappe planning en de complexiteit van deze kantoortoren vormt dit project dan ook hele uitdaging voor het volledige team.

Projectinformatie

Projectnaam

IMEC Toren

Expertise(s)

Kantoren

Contracttype

Design & Build

Locatie

Leuven, België

Stakeholder(s)

BESIX, Vanhout NV

Opdrachtgever

IMEC

Bouwperiode

2011 - 2014

Architect

OSAR, Antwerp, Belgium

Totale waarde

€ 40 miljoen

Gelijkaardige projecten


Member of logo