Project Antwerpen, België

Koninklijke concertzaal met historie

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Activiteit: Publieke Sector

In het hart van Antwerpen staat het Elisabeth Center Antwerp, een zalencomplex met de oude glorie van een 19e eeuwse monument in combinatie met de modernste technieken. De koninklijke concertzaal biedt ruimte voor concerten, congressen en theater.

Rijke historie in hartje Antwerpen

In 1897 werd op deze locatie de Grote Feestzaal gebouwd door de gegoede burgerij voor dansavonden en symfonieorkesten. In 1960 werd de zaal verbouwd tot de Koningin Elisabethzaal. In de nieuwe situatie wordt de oude glorie van het monument gecombineerd met moderne techniek. Het zalencomplex van de ZOO is gelegen naast het Centraal Station van Antwerpen, in het hart van de binnnenstad. Bij dit binnenstedelijke project staan het betrekken van de directe omgeving, minimaliseren van werkverkeer en geluidshinder hoog op de agenda.

Technische uitdaging

De technische uitdaging zit zonder twijfel in de akoestiek. Het komt terug in alle disciplines van de bouw: van de hoofdstructuren tot in de kleinste details van de deuren. De superieure akoestiek is straks vergelijkbaar met de beste concertzalen in de wereld. Het gebouw wordt gerealiseerd met duurzame materialen en zal energiezuinig in gebruik zijn. Zo zorgt vegetatie op het dak voor betere isolatie, wordt warmteverlies zoveel mogelijk beperkt, heeft al het gebruikte hout een FSC-label en wordt hemelwater gebruikt voor het sanitair.

Multifunctioneel

Afhankelijk van de opstelling (theater, concert, congres) varieert de capaciteit tussen de 1.825 en 2.000 plaatsen. De twee nieuwe zalen kunnen opgedeeld worden in verschillende compartimenten en kunnen gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO.

Projectinformatie

Projectnaam

Koninklijke concertzaal met historie

Locatie

Antwerpen, België

Stakeholder(s)

Vanhout NV

Externe partner(s)

THV Willemen General Contractor, Vanhout Bilzen (Heijmans nv) en Verstraete & Vanhecke

Bouwperiode

2014 - 2016

Architect

Britse architectenbureau Ian Simpson in samenwerking met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen.


Member of logo