Project Zaventem, België

Nieuwe kantoren voor Buildwise

Renovatie van het bestaande hoofdkantoor van het voormalige WTCB

Vanhout heeft in 2022 het mooie renovatieproject voor de nieuwe hoofdzetel van Buildwise (het voormalige WTCB) in Zaventem succesvol afgerond. Resultaat? Een innovatief en duurzaam gebouw. Gerealiseerd in bouwteam met de nieuwste technieken en bouwmethodes.

Wat is Buildwise?

Buildwise is het vroegere WTCB - Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.

Een particuliere onderzoeksinstelling opgericht in 1960. Met als doel het toegepast onderzoek in de industrie te bevorderen.

Het is een organisatie die zijn leden (algemeen aannemers, schrijnwerkers, glazenmakers, loodgieters, dakdekkers, vloerders, stukadoors, schilders, enz...) ondersteunt op 3 domeinen:
- het verrichten van wetenschappelijk en technisch onderzoek
- het verlenen van technische voorlichting, bijstand en advies
- het bijdragen tot de algemene innovatie en ontwikkeling in de bouwsector, met name door middel van contractonderzoek op aanvraag van de industrie en de overheid.

Ontdek het gebouw via deze QR codes:

 

Nieuw opvallend hoofdkantoor

Buildwise, het voormalige WTCB, heeft in 2021 een renovatie van hun hoofdkantoor laten uitvoeren door Vanhout.

Enkele opvallende elementen bij dit project:

Vanhout startte de renovatie van dit bestaande kantoorgebouw tot een hypermoderne nieuwbouw in het voorjaar van 2021. De focus van de renovatie lag volledig op innovatie en duurzaamheid. Het prachtige resultaat vandaag is een kantoorgebouw dat volledig voldoet aan de energetische standaarden van nieuwbouw.

Daarnaast is dit nieuwe hoofdkantoor ook hét prototype van circulair hergebruik van bestaande gebouwen. We bekijken enkele opvallende elementen.

 

Groenegevel concept

‘Groene mini-tuinen’ omringen het hele gebouw en vormen zo een groene corridor in het stadscentrum. Er is gekozen voor een groengevel van het type SM (substrate module façades) en is uitgerust met loopbruggen. De constructie van deze groene gevel staat in principe los van het van het bestaande gebouw en vormt zo geen belasting op de bestaande constructie.

 

Het atrium en sheddak

Door de voormalige buitenruimte te integreren in het ontwerp krijgt het gebouw nog meer gebruiksmogelijkheden en komt het ook tegemoet aan het community gevoel en ‘the new way of working’. Er is gekozen voor een overkapping door middel van een atypisch sheddak dat het daglicht geoptimaliseerd binnenhaalt en dat door automatisch opengaande raamelementen toch het risico op overhitting minimaliseert. Aerodynamische windschermen, spiegelende binnen dorpels en grote raampartijen zorgen een gevarieerde ruimte die het contact tussen de departementen bevorderen.

 

Fossielvrij concept

Als demonstratiegebouw is dit een voorbeeld op het gebied van strategische integratie van technieken. Het energieconcept bestaat uit een performante schil. Er is een BEO-veld aangelegd dat zowel warmte als koeling voorziet. Dit wordt gecombineerd met klimaatplafonds, LED verlichting en een systeem D met warmte-recuperatie en natuurlijke ventilatie via opengaande ramen in het atrium. Het gebouw kan gemakkelijk aangepast worden aan toekomstige energienoden om zelf nog meer energie te produceren.

 

Het bouwen van de toekomst

De realisatie gebeurde in bouwteam waarbij alle partijen elkaar intensief raadplegen bij elke nieuwe fase in de uitvoering om het bouwproces te optimaliseren. Er werd hierbij gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technologieën die geïmplementeerd zijn in een unieke common data environment (CDE).  Vanhout realiseerde het gebouw in een korte tijdsspanne dankzij LEAN-programmatie.


Omwille van de transparantie van het werken in ‘bouwteam’ viel de keuze op Vanhout.
Ook het enthousiasme en de presentatie van het team heeft hiertoe geleid.
Een werk op het lijf geschreven van ons topteam hier bij Vanhout!


Projectinformatie

Projectnaam

Nieuwe kantoren voor Buildwise

Expertise(s)

Kantoren, Parkings

Locatie

Zaventem, België

Stakeholder(s)

Vanhout NV

Externe partner(s)

Studieburelen Ney en Boydens

Bouwperiode

2021 - 2022

Architect

BOVA Architects

Powered by

Dirk De Cramer - Vanhout

Sheddak

Jelle De Laet - Vanhout

Opening

Opening

Bert Lenaerts - CEO Vanhout

Werfteam - Vanhout

Gelijkaardige projecten


Member of logo