Project Heusden Zolder, België

Velodroom

Vanhout realiseert een topsportcomplex van 15.000m² met een houten wielerbaan van olympisch niveau.

In oktober 2023 leverde Vanhout in Heusden-Zolder een uniek topsportcomplex met houten wielerpiste op. Dit project werd gerealiseerd volgens de DBM-formule.

Prestaties van wereldniveau

Het sportcomplex is ontworpen en gebouwd rondom de ideale wielerpiste, die de huidige wereldrecords moet doen sneuvelen. De basis is de wielerpiste in het Zwitserse Grenchen (ook van de hand van Velo Track) waarbij de aangepaste bochten ervoor moeten zorgen dat er nog hogere snelheden gehaald kunnen worden.

Op basis van het BIM-model van de wielerpiste werd het volledige sportcomplex met alle bijhorende faciliteiten ontworpen. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 15.000 m² en bestaat uit 3 schillen. De ovale hoofdschil bevat de houten wielerpiste met een tribune met 1.000 vaste zitjes en plaats voor mobiele tribunes voor nog eens 1.000 toeschouwers, 4 sportvelden op het middenplein (voor volleybal, basketbal, zaalvoetbal en badminton), vergaderzalen, een inspanningslab, een ruimte voor fietslockers en fietsverhuur, een fietsherstelplaats en de nodige kleedkamers en sanitaire ruimtes. In een tweede gebouwschil is er plaats voor horeca en een fitnesscentrum en de derde uitbouw bevat een gymhal, een zone voor dopingcontrole en een nieuw medisch centrum voor het aanpalende Circuit Zolder.

 

Strakke timing en de enorme dakconstructie

Om het sportcomplex op anderhalf jaar tijd te kunnen bouwen, werd in het ontwerp gekozen voor een hoofdstructuur in prefab beton, gevels in houtskeletbouw en een stalen dakstructuur met steeldeck.

De montage van de stalen dakspanten van 78 m vormde één van de grote uitdagingen in het project. Omwille van hun lengte werden ze in 3 delen aangeleverd en dat gebeurde steeds ’s nachts met uitzonderlijk vervoer. De volgende dag werden deze 3 delen dan met behulp van 1 van de 2 torenkranen en 2 mobiele kranen in de lucht tot 1 spant gemonteerd.

Uniek vakmanschap

De eyecatcher van het sportcomplex is natuurlijk de houten wielerpiste van 250 m (UCI klasse 1). Na de plaatsing van de onderconstructie, die bestaat uit houten spanten om de 70 cm, werden de balkjes van het rijvlak één voor één met de hand genageld. Deze balkjes zijn gemaakt van Fins sparrenhout. Dat zou aanvankelijk uit Siberië komen, maar door de boycot van Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne werd noodgedwongen overgestapt naar Scandinavisch hout.

Projectinformatie

Projectnaam

Velodroom

Contracttype

Design, Build & Maintenance

Locatie

Heusden Zolder, België

Stakeholder(s)

Vanhout NV, Vanhout

Externe partner(s)

Houben nv

Opdrachtgever

vzw sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder

Bouwperiode

2021 - 2023

Onderhoud door

ComTIS Services

Architect

B-juxta architecten en dbv Architecten

Powered by

Velodroom wielerpiste
Velodroom wielerpiste
Velodroom Wielerpiste
velodroom ontvangst balie
Velodroom gang
Velodroom hall topsportcomplex
Velodroom hall
Velodroom lockers
Velodroom sportvelden
Velodroom trap
Velodroom wielerpiste
Velodroom wielerpiste
Velodroom Wielerpiste
velodroom ontvangst balie
Velodroom gang
Velodroom hall topsportcomplex
Velodroom hall
Velodroom lockers
Velodroom sportvelden
Velodroom trap

Member of logo